Patent, herhangi bir sorunun, sanayiye uygulanabilecek şekilde çözümü ve/veya bu çözüm sonucu elde edilen yeni ürünün korunması için buluş sahibine verilen tekel hakkı denilebilir.
Buluş sahibinin buluş konusu ürünü, yöntemi veya sistemi 20 yıl süre ile kullanma veya satma hakkıdır. Bu hakkı gösteren belgeye de patent belgesi denir.
Patent tescil süreci; bir icadın, buluşun veya yeniliğin korunması amacıyla yapılan bir süreçtir.
Fikirden tescil süresine kadar olan süreç, aşağıdaki adımları içermektedir.
*İnovasyonun Belirlenmesi: Buluş detaylı bir şekilde belirlemeli, buluşun ne olduğu, nasıl çalıştığı vb. detaylar açıkça anlaşılmalıdır.
*Araştırma ve Değerlendirme: Buluşun benzer veya aynı nitelikteki başka patentler ile çakışıp çakışmadığını araştırmak önemlidir. Bu adım, patent veri tabanlarını veya özel araştırma araçlarını kullanarak Kuantum Patent A.Ş. ekibi tarafından gerçekleştirilir.
*Patent Başvuru Hazırlığı: Patent başvurusu hazırlık süreci, patent başvuru dosyasının oluşturulmasını içermektedir. Bu dosyada, buluşun teknik ayrıntıları, çalışma prensibi ve farklılıkları ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Tarifname, istemler, özet ve/veya teknik çizimlerden oluşan başvuru dosyası, Kuantum Patent A.Ş. mühendisleri tarafından titiz bir çalışma ile hazırlanmaktadır.
*Patent Başvurusu: Patent vekillerimiz tarafından Türk Patent Kurumu (TPMK), Avrupa Patent Ofisi (EPO), Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) gibi ilgili patent ofisine sunulmaktadır. Başvuru; vekaletname, tarifname, istemler, özet ve/veya teknik çizimler içermektedir.
*İnceleme Süreci: Patent ofisi (TPMK, EPO, vb), patent başvurusu ile ilgili araştırma ve incelemeler yaparak benzer patentlerden farklılıkları değerlendirmektedir.
*Patent Verilmesi veya Reddi: İnceleme sonucunda Türk Patent Kurumu (TPMK), Avrupa Patent Ofisi (EPO), başvurunun patent almaya uygun olup olmadığına karar vermektedir. Eğer başvuru uygun görülürse, patent verilir.
*Patent Tescili ve Koruma: Başvuru onaylandığında, patent belgesi verilir. Bu belge, buluşun belirli bir süre koruma altına alınmasını sağlamaktadır. Bu süre içinde, buluşun izinsiz kullanımına karşı yasal haklar kullanabilmektedir.
Bir buluşun patent ile korunabilmesi için taşıması gereken nitelikler
Yenilik: Tekniğin bilinen durumuna dahil olmayan buluş yenidir. Tekniğin bilinen durumu; patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce, buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde toplumca erişilebilir yazılı veya sözlü tanıtım, kullanım veya bir başka yolla açıklanan bilgilerden oluşur.
Buluş basamağı içermeyen buluşlara patent belgesi verilmez.
Sanayiye Uygulanabilir Olma: Buluş, tarım dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte ise, sanayiye uygulanabilir olduğu kabul edilir.
TS 13340 Hizmet Yeterlilik Belgesine Sahip olan Kuantum Patent A.Ş., WIPO nezdinde işlem yapmaya yetkili vekillik şirketidir. Patent vekilimiz ile işlemlerinizin doğrudan takibi sağlanmaktadır. Patent başvurusu ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.