Patent inceleme raporu, patent başvurusunu inceleyen ve buluşun, patentlenebilir olup olmadığını değerlendiren uzman tarafından hazırlanmış bir rapordur. Patent başvurusu incelendikten sonra verilen bir değerlendirme raporunu ifade etmektedir. İnceleme raporunda, başvurunun patentlenebilirlik kriterlerini taşıyıp taşımadığına ilişkin değerlendirme yer almaktadır.
Patent inceleme raporu olumsuz gelmesi durumunda, başvuru sahibinin iki seçeneği bulunmaktadır.
- Başvuruyu geri çekmek,
- İtiraz etmek
Başvuru geri çekilirse, başvuru sahibi patent belgesine sahip olma hakkı kaybeder. İtiraz edilirse, başvuru yeniden değerlendirilir. İtirazın kabul edilmesi durumunda, patent tescil belgesi alınabilmektedir.
Patent inceleme raporunun olumsuz gelmesi durumunda, raporun dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Raporda yer alan olumsuz değerlendirmelerin nedenlerini değerlendirilir.
Raporda yer alan olumsuz değerlendirmeler aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:
- Başvurunun buluş basamağı taşımaması.
- Başvurunun bilinen tekniklere dayalı olması.
- Başvurunun teknik olarak mümkün olmaması.
- Başvurunun kamu yararına aykırı olması.
Başvuru sahibi, raporda yer alan olumsuz değerlendirmelere karşı itirazda bulunacaksa, itirazını gerekçelendirmek için gerekli kanıtları sunmalıdır. Patent inceleme raporu olumsuz geldiğinde, başvuru sahibinin bir patent vekili ile görüşmesi faydalı olacaktır. Patent vekili, raporu inceleyerek olumsuz değerlendirmelerin nedenlerini anlayarak itiraz için gerekli desteği sağlamaktadır. Her patent başvurusu benzersizdir ve durumlar farklılık gösterebilir. Dolayısıyla, bir patent başvurusunun reddedilmesi durumunda, profesyonel bir patent vekilinden destek almak faydalı olacaktır.
TS 13340 Hizmet Yeterlilik Belgesine Sahip olan Kuantum Patent A.Ş., yetkili vekillik şirketidir. Patent vekilimiz ile işlemlerinizin doğrudan takibi sağlanmaktadır. Patent süreçleri ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.