Avrupa Patenti Validasyonu
Avrupa patent validasyonu, Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından verilen bir patentin, EPO'nun onayladığı diğer ülkelerde de geçerli hale gelmesi sürecidir. Validasyon, patent sahibine, patentini daha fazla ülkede koruma altına almasını ve uluslararası pazarda rekabet avantajı elde etmesini sağlamaktadır.
Validasyon süreci, Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından verilen patentin, validasyon yapılacak ülkeye uygun hale getirilmesi ile başlar. Bu, patentin validasyon yapılacak ülkeye özgü teknik ve hukuki gerekliliklere uygun hale getirilmesini gerektirir. Validasyon işlemi tamamlandıktan sonra, patent validasyon yapılan ülkede geçerli hale gelir.
Validasyon işleminin avantajları,
- *Patentin daha fazla ülkede koruma altına alınmasını,
- *Uluslararası pazarda rekabet avantajı elde etmesini,
- *Patentin daha fazla yatırımcıya çekici hale gelmesini,
- *Patentin daha fazla değere sahip olmasını sağlamaktadır.
Validasyon işlemi, patent sahibi için önemli bir fırsattır. Patent sahibi, validasyon işlemini kullanarak patentini daha fazla ülkede koruma altına alabilir ve uluslararası pazarda rekabet avantajı elde edebilir.
Örneğin, avrupa patent validasyonunun Türkiye'deki maliyeti, aşağıdaki unsurlardan oluşur:
- *Validasyon başvuru ücreti: Validasyon başvuru ücreti, Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) tarafından tahsil edilmektedir.
- *Patent çeviri ücreti: Validasyon işlemi için, patentin Türkçe çevirisi gereklidir. Patent çeviri ücreti, çevirinin uzunluğu ve çeviri kalitesine göre değişmektedir.
- *Patent ücretleri: Validasyon işlemi tamamlandıktan sonra, patent sahibinin her yıl patent ücreti ödemesi gerekir. Bu ücret, patentin kapsamına ve validasyon işleminin yapıldığı yıla göre değişmektedir.
Validasyon işleminin maliyeti, patent sahibi için önemli bir maliyettir. Bu maliyet, patent sahibi için uzun vadede bir yatırım olarak değerlendirilebilir.
Validasyon işlemi; avrupa patent tescil kararının, Avrupa Patent Bülteninde yayınlanmasını takip eden 3 ay içerinde yapılması gerekmektedir. Bu sürenin aşılması halinde Türkiye’ de giriş yapılması mümkün olmamaktadır. Bu süre içerisinde tercüme için ilgili ücret ödenerek 3 ay ek süre talep edilmesi mümkündür. Validasyon işlemi ile tescile bağlanan patent başvuruları için sicil ücretlerinin ödenmesi gerektiği unutulmamalı ve süresi içerisinde ödeme yapılarak hak kayıplarının önüne geçilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Avrupa Patent Başvurusu ve validasyon işlemleriniz için bizim ile
iletişime geçiniz.